1

Topic: Problems Booting gparted-live-0.16.2-11

Hello,

When I try to boot gparted-live-0.16.2-11, my computer just restarts. No error messages, just a brief blank screen and restart.

1. Happens to both gparted-live-0.16.2-11-i486.iso and gparted-live-0.16.2-11-amd64.iso

2. I can boot any other CD/DVD device without any problem (O.S. Installation CD's, LiveCD's, etc.)

3. According to md5sum hashes, everything seems ok:

mint@newage /home/virtual $ md5sum gparted-live-0.16.2-11-amd64.iso 
2b5847fbd7bdcee96065e84a195e74fe  gparted-live-0.16.2-11-amd64.iso
mint@newage /home/virtual $ cat CHECKSUMS.TXT | grep 2b5847fbd7bdcee96065e84a195e74fe
2b5847fbd7bdcee96065e84a195e74fe  gparted-live-0.16.2-11-amd64.iso
mint@newage /home/virtual $ ls -l gparted-live-0.16.2-11-amd64.iso 
-rw-r--r-- 1 mint mint 175112192 Nov 14 13:24 gparted-live-0.16.2-11-amd64.iso
mint@newage /home/virtual $ dd if=/dev/IHAS bs=175112192 | md5sum
1+0 records in
1+0 records out
175112192 bytes (175 MB) copied, 45.7874 s, 3.8 MB/s
2b5847fbd7bdcee96065e84a195e74fe  -
mint@newage /home/virtual $ cat /proc/cpuinfo 
processor    : 0
vendor_id    : GenuineIntel
cpu family    : 6
model        : 30
model name    : Intel(R) Core(TM) i5 CPU         760  @ 2.80GHz
stepping    : 5
microcode    : 0x5
cpu MHz        : 1199.000
cache size    : 8192 KB
physical id    : 0
siblings    : 4
core id        : 0
cpu cores    : 4
apicid        : 0
initial apicid    : 0
fpu        : yes
fpu_exception    : yes
cpuid level    : 11
wp        : yes
flags        : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe syscall nx rdtscp lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts rep_good nopl xtopology nonstop_tsc aperfmperf pni dtes64 monitor ds_cpl vmx smx est tm2 ssse3 cx16 xtpr pdcm sse4_1 sse4_2 popcnt lahf_lm dtherm tpr_shadow vnmi flexpriority ept vpid
bogomips    : 5600.23
clflush size    : 64
cache_alignment    : 64
address sizes    : 36 bits physical, 48 bits virtual
power management:

[ Processors 1, 2, 3... - Information included to see that I'm able to boot the x86_64 but the same problem happens with the x86 anyway]

mint@newage /home/virtual $

4. Using Linux Mint + Brasero 3.4.1 to burn the media. I'm using the minimum speed (8x) and burnproof.

5. The CD seems to be read ok, just the boot doesn't work:

http://i41.tinypic.com/2wqwpb9.png


Any ideas about what could be happening? I've never had such problems booting any other Live Media before...

Thanks!

2

Re: Problems Booting gparted-live-0.16.2-11

GParted Live 0.16.2-11 contains an updated version of syslinux (6.02) with some patches.  It is possible that there is some incompatibility with this boot loader and your computer.

Can you try booting the Live CD on another computer?

What computer/motherboard are you using?

Would you be able to try booting from USB?
See GParted Live on USB.

3 (edited by icmp.request 2013-11-14 22:52:05)

Re: Problems Booting gparted-live-0.16.2-11

Thanks for the quick reply!

I am pleased to inform that gparted-live-0.16.2-11-i486 on USB worked fine and gave me the boot screen.

Oddly, the CD worked on an older computer, but still reboots mine.

These are the CPU details:

mint@newage ~ $ sudo hwinfo --cpu
01: None 00.0: 10103 CPU                                        
  [Created at cpu.304]
  Unique ID: rdCR.j8NaKXDZtZ6
  Hardware Class: cpu
  Arch: X86-64
  Vendor: "GenuineIntel"
  Model: 6.30.5 "Intel(R) Core(TM) i5 CPU         760  @ 2.80GHz"
  Features: fpu,vme,de,pse,tsc,msr,pae,mce,cx8,apic,sep,mtrr,pge,mca,cmov,pat,pse36,clflush,dts,acpi,mmx,fxsr,sse,sse2,ss,ht,tm,pbe,syscall,nx,rdtscp,lm,constant_tsc,arch_perfmon,pebs,bts,rep_good,nopl,xtopology,nonstop_tsc,aperfmperf,pni,dtes64,monitor,ds_cpl,vmx,sm
  Clock: 1200 MHz
  BogoMips: 5599.62
  Cache: 8192 kb
  Units/Processor: 16
  Config Status: cfg=new, avail=yes, need=no, active=unknown

02: None 01.0: 10103 CPU
  [Created at cpu.304]
  Unique ID: wkFv.j8NaKXDZtZ6
  Hardware Class: cpu
  Arch: X86-64
  Vendor: "GenuineIntel"
  Model: 6.30.5 "Intel(R) Core(TM) i5 CPU         760  @ 2.80GHz"
  Features: fpu,vme,de,pse,tsc,msr,pae,mce,cx8,apic,sep,mtrr,pge,mca,cmov,pat,pse36,clflush,dts,acpi,mmx,fxsr,sse,sse2,ss,ht,tm,pbe,syscall,nx,rdtscp,lm,constant_tsc,arch_perfmon,pebs,bts,rep_good,nopl,xtopology,nonstop_tsc,aperfmperf,pni,dtes64,monitor,ds_cpl,vmx,sm
  Clock: 1200 MHz
  BogoMips: 5599.99
  Cache: 8192 kb
  Units/Processor: 16
  Config Status: cfg=new, avail=yes, need=no, active=unknown

03: None 02.0: 10103 CPU
  [Created at cpu.304]
  Unique ID: +rIN.j8NaKXDZtZ6
  Hardware Class: cpu
  Arch: X86-64
  Vendor: "GenuineIntel"
  Model: 6.30.5 "Intel(R) Core(TM) i5 CPU         760  @ 2.80GHz"
  Features: fpu,vme,de,pse,tsc,msr,pae,mce,cx8,apic,sep,mtrr,pge,mca,cmov,pat,pse36,clflush,dts,acpi,mmx,fxsr,sse,sse2,ss,ht,tm,pbe,syscall,nx,rdtscp,lm,constant_tsc,arch_perfmon,pebs,bts,rep_good,nopl,xtopology,nonstop_tsc,aperfmperf,pni,dtes64,monitor,ds_cpl,vmx,sm
  Clock: 1200 MHz
  BogoMips: 5599.99
  Cache: 8192 kb
  Units/Processor: 16
  Config Status: cfg=new, avail=yes, need=no, active=unknown

04: None 03.0: 10103 CPU
  [Created at cpu.304]
  Unique ID: 4zLr.j8NaKXDZtZ6
  Hardware Class: cpu
  Arch: X86-64
  Vendor: "GenuineIntel"
  Model: 6.30.5 "Intel(R) Core(TM) i5 CPU         760  @ 2.80GHz"
  Features: fpu,vme,de,pse,tsc,msr,pae,mce,cx8,apic,sep,mtrr,pge,mca,cmov,pat,pse36,clflush,dts,acpi,mmx,fxsr,sse,sse2,ss,ht,tm,pbe,syscall,nx,rdtscp,lm,constant_tsc,arch_perfmon,pebs,bts,rep_good,nopl,xtopology,nonstop_tsc,aperfmperf,pni,dtes64,monitor,ds_cpl,vmx,sm
  Clock: 1200 MHz
  BogoMips: 5599.97
  Cache: 8192 kb
  Units/Processor: 16
  Config Status: cfg=new, avail=yes, need=no, active=unknown

These are the BIOS/Motherboard (Intel DP55WB) details:

mint@newage ~ $ sudo hwinfo --bios
01: None 00.0: 10105 BIOS                                       
  [Created at bios.190]
  Unique ID: rdCR.lZF+r4EgHp4
  Hardware Class: bios
  BIOS Keyboard LED Status:
    Scroll Lock: off
    Num Lock: on
    Caps Lock: off
  Base Memory: 628 kB
  PnP BIOS: SST2400
  SMBIOS Version: 2.6
  Processor Info: #0
    Socket: "CPU 1"
    Socket Type: 0x1d (Other)
    Socket Status: Populated
    Type: 0x03 (CPU)
    Family: 0xcd (Other)
    Manufacturer: "Intel(R) Corporation"
    Version: "Intel(R) Core(TM) i5 CPU         760  @ 2.80GHz"
    Processor ID: 0xbfebfbff000106e5
    Status: 0x01 (Enabled)
    Voltage: 1.1 V
    External Clock: 133 MHz
    Max. Speed: 4000 MHz
    Current Speed: 2801 MHz
    L1 Cache: #4
    L2 Cache: #3
    L3 Cache: #1
  Cache Info: #1
    Designation: "Unknown"
    Level: L3
    State: Enabled
    Mode: 0x01 (Write Back)
    Location: 0x00 (Internal, Not Socketed)
    ECC: 0x05 (Single-bit)
    Type: 0x05 (Unified)
    Associativity: 0x08 (16-way Set-Associative)
    Max. Size: 8192 kB
    Current Size: 8192 kB
    Supported SRAM Types: 0x0040 (Asynchronous)
    Current SRAM Type: 0x0040 (Asynchronous)
  Cache Info: #2
    Designation: "Unknown"
    Level: L1
    State: Enabled
    Mode: 0x01 (Write Back)
    Location: 0x00 (Internal, Not Socketed)
    ECC: 0x05 (Single-bit)
    Type: 0x04 (Data)
    Associativity: 0x07 (8-way Set-Associative)
    Max. Size: 32 kB
    Current Size: 32 kB
    Supported SRAM Types: 0x0040 (Asynchronous)
    Current SRAM Type: 0x0040 (Asynchronous)
  Cache Info: #3
    Designation: "Unknown"
    Level: L2
    State: Enabled
    Mode: 0x01 (Write Back)
    Location: 0x00 (Internal, Not Socketed)
    ECC: 0x05 (Single-bit)
    Type: 0x05 (Unified)
    Associativity: 0x07 (8-way Set-Associative)
    Max. Size: 256 kB
    Current Size: 256 kB
    Supported SRAM Types: 0x0040 (Asynchronous)
    Current SRAM Type: 0x0040 (Asynchronous)
  Cache Info: #4
    Designation: "Unknown"
    Level: L1
    State: Enabled
    Mode: 0x01 (Write Back)
    Location: 0x00 (Internal, Not Socketed)
    ECC: 0x05 (Single-bit)
    Type: 0x03 (Instruction)
    Associativity: 0x05 (4-way Set-Associative)
    Max. Size: 32 kB
    Current Size: 32 kB
    Supported SRAM Types: 0x0040 (Asynchronous)
    Current SRAM Type: 0x0040 (Asynchronous)
  BIOS Info: #5
    Vendor: "Intel Corp."
    Version: "WBIBX10J.86A.0333.2012.0129.2308"
    Date: "01/29/2012"
    Start Address: 0xf0000
    ROM Size: 2048 kB
    Features: 0x07230000000078099880
      PCI supported
      BIOS flashable
      BIOS shadowing allowed
      CD boot supported
      Selectable boot supported
      EDD spec supported
      8042 Keyboard Services supported
      Serial Services supported
      Printer Services supported
      CGA/Mono Video supported
      ACPI supported
      USB Legacy supported
      ATAPI ZIP boot supported
      BIOS Boot Spec supported
      F12 Network boot supported
  System Info: #6
    UUID: undefined, but settable
    Wake-up: 0x06 (Power Switch)
  Board Info: #7
    Manufacturer: "Intel Corporation"
    Product: "DP55WB"
    Version: "AAE64798-207"
    Serial: "BTWB02800001"
    Asset Tag: "Base Board Asset Tag"
    Type: 0x01 (Other)
    Features: 0x09
      Hosting Board
      Replaceable
    Location: "Base Board Chassis Location"
    Chassis: #8
  Chassis Info: #8
    Type: 0x02 (Unknown)
    Bootup State: 0x03 (Safe)
    Power Supply State: 0x03 (Safe)
    Thermal State: 0x01 (Other)
    Security Status: 0x01 (Other)
  Port Connector: #9
    Type: 0xff (Other)
    Internal Designator: "PRIMARY"
    Internal Connector: 0x16 (On Board IDE)
  Port Connector: #10
    Type: 0xff (Other)
    Internal Designator: "SECONDARY"
    Internal Connector: 0x16 (On Board IDE)
  Port Connector: #11
    Type: 0xff (Other)
    Internal Designator: "ATX_PWR"
    Internal Connector: 0xff (Other)
  System Slot: #12
    Designation: "PCIE X16 SLOT 7"
    Type: 0xab (Other)
    Bus Width: 0x0d (Other)
    Status: 0x04 (In Use)
    Length: 0x03 (Short)
    Slot ID: 7
    Characteristics: 0x0004 (3.3 V)
  System Slot: #13
    Designation: "PCIE X1 SLOT 5"
    Type: 0xa5 (Other)
    Bus Width: 0x08 (Other)
    Status: 0x03 (Available)
    Length: 0x03 (Short)
    Slot ID: 5
    Characteristics: 0x0504 (3.3 V, PME#)
  System Slot: #14
    Designation: "PCIE X1 SLOT 6"
    Type: 0xa5 (Other)
    Bus Width: 0x08 (Other)
    Status: 0x03 (Available)
    Length: 0x03 (Short)
    Slot ID: 6
    Characteristics: 0x0504 (3.3 V, PME#)
  System Slot: #15
    Designation: "PCI SLOT 1"
    Type: 0x06 (PCI)
    Bus Width: 0x05 (32 bit)
    Status: 0x03 (Available)
    Length: 0x04 (Long)
    Slot ID: 3
    Characteristics: 0x0504 (3.3 V, PME#)
  On Board Devices: #16
    Ethernet: "Intel(R) 82578DC Gigabit Network Connection"
  On Board Devices: #17
    Sound: "Intel(R) High Definition Audio Device"
  On Board Devices: #18
    Other: "Intel(R) SATA Controller 0"
  On Board Devices: #19
    Other: "Intel(R) SATA Controller 1" (disabled)
  Type 41 Record: #20
    Data 00: 29 0b 14 00 01 85 00 00 00 00 c8
    String 1: "Intel(R) 82578DC Gigabit Network Connection"
  Type 41 Record: #21
    Data 00: 29 0b 15 00 01 87 00 00 00 00 d8
    String 1: "Intel(R) High Definition Audio Device"
  Type 41 Record: #22
    Data 00: 29 0b 16 00 01 89 00 00 00 00 fa
    String 1: "Intel(R) SATA Controller 0"
  Type 41 Record: #23
    Data 00: 29 0b 17 00 01 09 01 00 00 00 fd
    String 1: "Intel(R) SATA Controller 1"
  Language Info: #24
    Languages: enUS
    Current: enUS
  Type 32 Record: #25
    Data 00: 20 14 19 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
    Data 10: 00 00 00 00
  Physical Memory Array: #26
    Use: 0x03 (System memory)
    Location: 0x03 (Motherboard)
    Slots: 4
    Max. Size: 16 GB
    ECC: 0x03 (None)
  Memory Array Mapping: #27
    Memory Array: #26
    Partition Width: 4
    Start Address: 0x0000000000000000
    End Address: 0x0000000100000000
  Memory Device: #28
    Location: "J1MY"
    Bank: "CHANNEL A DIMM 0"
    Manufacturer: "0x0198"
    Serial: "0x3223DD59"
    Asset Tag: "Unknown"
    Part Number: "0x393930353437312D3030312E4130304C4620"
    Memory Array: #26
    Form Factor: 0x09 (DIMM)
    Type: 0x18 (Other)
    Type Detail: 0x0080 (Synchronous)
    Data Width: 64 bits
    Size: 2 GB
    Speed: 1333 MHz
  Memory Device: #29
    Location: "J2MY"
    Bank: "CHANNEL A DIMM 1"
    Manufacturer: "NO DIMM"
    Serial: "NO DIMM"
    Asset Tag: "NO DIMM"
    Part Number: "NO DIMM"
    Memory Array: #26
    Form Factor: 0x09 (DIMM)
    Type: 0x02 (Unknown)
    Type Detail: 0x0080 (Synchronous)
    Data Width: 0 bits
    Size: No Memory Installed
  Memory Device: #30
    Location: "J3MY"
    Bank: "CHANNEL B DIMM 0"
    Manufacturer: "0x0198"
    Serial: "0x57237810"
    Asset Tag: "Unknown"
    Part Number: "0x393930353437312D3030312E4130304C4620"
    Memory Array: #26
    Form Factor: 0x09 (DIMM)
    Type: 0x18 (Other)
    Type Detail: 0x0080 (Synchronous)
    Data Width: 64 bits
    Size: 2 GB
    Speed: 1333 MHz
  Memory Device: #31
    Location: "J4MY"
    Bank: "CHANNEL B DIMM 1"
    Manufacturer: "NO DIMM"
    Serial: "NO DIMM"
    Asset Tag: "NO DIMM"
    Part Number: "NO DIMM"
    Memory Array: #26
    Form Factor: 0x09 (DIMM)
    Type: 0x02 (Unknown)
    Type Detail: 0x0080 (Synchronous)
    Data Width: 0 bits
    Size: No Memory Installed
  Config Status: cfg=new, avail=yes, need=no, active=unknown

I don't know if it has anything to do, but maybe it's trying to access a video mode that my Monitor/Video Card does not support?

01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation G96 [GeForce 9400 GT] (rev a1)

...

25: PCI 100.0: 0300 VGA compatible controller (VGA)
  [Created at pci.318]
  UDI: /org/freedesktop/Hal/devices/pci_10de_641
  Unique ID: VCu0.U6Nb8D3s9J0
  Parent ID: 3hqH.y+jzA9lDM08
  SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:03.0/0000:01:00.0
  SysFS BusID: 0000:01:00.0
  Hardware Class: graphics card
  Model: "nVidia VGA compatible controller"
  Vendor: pci 0x10de "nVidia Corporation"
  Device: pci 0x0641 
  SubVendor: pci 0x1682 "XFX Pine Group Inc."
  SubDevice: pci 0x236e 
  Revision: 0xa1
  Driver: "nvidia"
  Driver Modules: "nvidia"
  Memory Range: 0xe2000000-0xe2ffffff (rw,non-prefetchable)
  Memory Range: 0xc0000000-0xdfffffff (ro,non-prefetchable)
  Memory Range: 0xe0000000-0xe1ffffff (rw,non-prefetchable)
  I/O Ports: 0x1000-0x1fff (rw)
  IRQ: 16 (42727 events)
  I/O Ports: 0x3c0-0x3df (rw)
  Module Alias: "pci:v000010DEd00000641sv00001682sd0000236Ebc03sc00i00"
  Driver Info #0:
    Driver Status: nvidiafb is not active
    Driver Activation Cmd: "modprobe nvidiafb"
  Driver Info #1:
    Driver Status: nouveau is not active
    Driver Activation Cmd: "modprobe nouveau"
  Driver Info #2:
    Driver Status: nvidia_current is not active
    Driver Activation Cmd: "modprobe nvidia_current"
  Config Status: cfg=new, avail=yes, need=no, active=unknown
  Attached to: #9 (PCI bridge)

My Monitor:

Screen size (inches): 23
Panel Type (TN, IPS): TN
Type: LCD
HD Monitors: Yes
Aspect Ratio: 16:9
Resolution: 1920 x 1080
Brightness (cd/m2): 300
Contrast Ratio: 50000:1
Response Time (ms): 2
Viewing Angle (°): 176 / 170 (CR>5)
Color Depth (Num of Colors): 16.7M
Pixel Pitch (mm): 0.266 x 0.266
Surface Treatment: Anti-Glare,3H

4

Re: Problems Booting gparted-live-0.16.2-11

Could you please tell me your machine's model? Maybe we can find a similar one here to test.
BTW, do you know if your machine uses BIOS or UEFI?

Steven.

5 (edited by icmp.request 2013-11-15 04:53:40)

Re: Problems Booting gparted-live-0.16.2-11

stevenshiau wrote:

Could you please tell me your machine's model? Maybe we can find a similar one here to test.
BTW, do you know if your machine uses BIOS or UEFI?

Steven.

Hello Steven,

Motherboard: Intel DP55WB
Processor: Intel Core i5 760
Video: nVidia GeForce 9400 GT

I'm using BIOS.

Please refer to my last post above for more detailed information about my hardware outputted by the hwinfo command.

6

Re: Problems Booting gparted-live-0.16.2-11

OK, thanks.
So is older version of GParted live working there? e.g. GParted live 0.16.2-1b?
I am trying to isolate the problem. To see if it's syslinux/isolinux issue or linux kernel issue.

Steven.

7

Re: Problems Booting gparted-live-0.16.2-11

stevenshiau wrote:

OK, thanks.
So is older version of GParted live working there? e.g. GParted live 0.16.2-1b?
I am trying to isolate the problem. To see if it's syslinux/isolinux issue or linux kernel issue.

Steven.

I will try and see. As soon as I have a result, I'll get back to you.

What I know so far:

- The md5 checksums of the LiveCD are ok (.iso downloaded and burned) and it opens on my O.S., so it doesn't seem to be a media/burning problem;
- The LiveCD works on an older computer than mine (2-3 years older);
- The LiveCD doesn't work on mine, rebooting it indefinitely without any error message;
- BUT the USB boot of the same version oddly works fine;
- Intel chipsets usually don't have any problems with Linux (actually AFAIK they are known to be the most supported);
- Linux usually doesn't just hang up without giving any error message so that's pretty odd to me.

I'm very far from being an expert, but what about video changes between versions? (framebuffer, etc.)

Maybe it's trying to access a video mode that is not supported by my monitor/video card ( 1920 x 1080 + NVIDIA Corporation G96 [GeForce 9400 GT] (rev a1) )

8 (edited by icmp.request 2013-11-16 02:22:17)

Re: Problems Booting gparted-live-0.16.2-11

Hello... And sorry for the double post but I have interesting updates:

gparted-live-0.16.2-1b-i486

I've tried booting but received the following error message:

ISOLINUX 5.10 2013-06-04 ETCDisoLinux: Disk error 01, AX = 42C9, drive FE

At first, it would seem like a media/burner error, but:

1. The CD boots fine on the older computer.

2. I have tried with 2 different CD/DVD writers, one of them brand new.

3. The CD opens fine and shows its contents on my O.S. file manager.

4. And finally, maybe the most important:

mint@newage /home/virtual $ md5sum gparted-live-0.16.2-1b-i486.iso 
a2b1a962a7d8df4aab68c22618d7cb2c  gparted-live-0.16.2-1b-i486.iso
mint@newage /home/virtual $ cat CHECKSUMS.TXT | grep a2b1a962a7d8df4aab68c22618d7cb2c
a2b1a962a7d8df4aab68c22618d7cb2c  gparted-live-0.16.2-1b-i486.iso
mint@newage /home/virtual $ ls -l gparted-live-0.16.2-1b-i486.iso 
-rw-r--r-- 1 mint mint 165675008 Nov 15 21:35 gparted-live-0.16.2-1b-i486.iso
mint@newage /home/virtual $ dd if=/dev/cdrw3 bs=165675008 | md5sum
1+0 records in
1+0 records out
165675008 bytes (166 MB) copied, 49.4541 s, 3.4 MB/s
a2b1a962a7d8df4aab68c22618d7cb2c  -
mint@newage /home/virtual $ 

So I've tried to downgrade to one more:

gparted-live-0.16.1-1

It worked fine! Opened X, Desktop, etc.

-----------

So, in summary:

gparted-live-0.16.2-11 CD DOESN'T WORK: Automatic Reboot with no error message.

gparted-live-0.16.2-11 USB WORKS

gparted-live-0.16.2-1b CD DOESN'T WORK: ISOLINUX 5.10 2013-06-04 ETCDisoLinux: Disk error 01, AX = 42C9, drive FE

gparted-live-0.16.1-1 CD WORKS (and maybe previous versions too)

So the problem must have begun with 0.16.2.x and seems to be limited to the LiveCD media (USB versions unaffected).


I think I gave all the data possible about my hardware in the hwinfo output on my second post, but feel free to ask any additional questions or tests. Should it be filed as a bug?

Thanks!

9

Re: Problems Booting gparted-live-0.16.2-11

Unfortunately neither Steven Shiau (Live image maintainer) or myself have been able to replicate these boot problems on any of our production or test PC's.  This makes the problem very hard to troubleshoot.  ;(

Since the GParted Live and Clonezilla Live images are based on upstream Debian Live, we can hope that the problem will be resolved upstream soon.

10

Re: Problems Booting gparted-live-0.16.2-11

I was having issues booting recent GParted Live releases myself on some 2004-era Dell desktops, and tracked it down to a problem with ISOLINUX versions 5.01 and higher (http://www.syslinux.org/archives/2013-N … 21197.html). The SYSLINUX team is working on a fix (and has been successful so far), but for now I have a modified iso for GParted 0.16.2-11 i686 PAE posted for anyone who needs it right away (uses ISOLINUX 4.07, works); see the last link on that page.

Christopher Chavez

11

Re: Problems Booting gparted-live-0.16.2-11

Thank you Christopher for the syslinux update.  Recently Steven created a gparted-live-016.2-12 image (in the testing directory) if you have a chance to try it out.

12

Re: Problems Booting gparted-live-0.16.2-11

I just want to add my own experience to this, having seen several attempts fail this morning.
I've received the blackout/reboot response on my own PCs with...

16.2.11 i486 & i686 variants - CD only, on spare USB to test no spare older PC to test.

Already had issues with 16.1.1 - very slow start-up could have been disc errors but abandoned with  no time to diagnose.

Eventually reverted down to version 14.1.6 i486 successfully, now using Gparted on both machines successfully.

Configuration is CPU: Intel i7
M.Board is Gigabyte GA-X58A-UD5
BIOS:  unknown, original default.

I can only conclude is that something in the latest cycle No. 16 of Gparted is causing selective boot failures.

Will have to wait until this is updated.

Hope this was of help.

13

Re: Problems Booting gparted-live-0.16.2-11

If you wish to try, there are newer releases available for download in the testing directory while we prepare for the 0.17.0 release.

14

Re: Problems Booting gparted-live-0.16.2-11

gedakc wrote:

If you wish to try, there are newer releases available for download in the testing directory while we prepare for the 0.17.0 release.


Thanks, but I'm happy with the solution I've got now. (Maybe if I have time over the holidays I'll test if for you.)

I did follow the earlier correspondent's advice and tried out a USB pen drive.  This did work correctly with version 16.2.11, so I assume it's an issue with interacting on CD/DVD drives and look forward to a successful solution in future versions.

15

Re: Problems Booting gparted-live-0.16.2-11

worldmaker wrote:
gedakc wrote:

If you wish to try, there are newer releases available for download in the testing directory while we prepare for the 0.17.0 release.

Okay, I've now had a chance to load gparted-live-0.17.0-beta2-1-i486.iso onto a rewritable CD and found it too does not work in my drive (an LG BH10LS30 Blu-ray Rewriter), same situation as previous version.

Haven't an opportunity to evaluate it on a USB pen drive but guess it will perform correctly if version 16... is working for me.

16

Re: Problems Booting gparted-live-0.16.2-11

Thank you for reporting back with your findings.  Hopefully upstream Debian will be able to resolve this problem in the near future.  You might consider trying Debian Live and if it does not boot on your system then report the bug to Debian.

17

Re: Problems Booting gparted-live-0.16.2-11

Would you be able to try the new gparted-live-0.17.0-2 (includes syslinux 6.03-pre1) that Steven Shiau created?

http://stevenshiau.org/misc/gparted-live/0.17.0-2/

18 (edited by icmp.request 2013-12-22 05:09:39)

Re: Problems Booting gparted-live-0.16.2-11

gedakc wrote:

Would you be able to try the new gparted-live-0.17.0-2 (includes syslinux 6.03-pre1) that Steven Shiau created?

http://stevenshiau.org/misc/gparted-live/0.17.0-2/

I'm pleased to inform that both the CD and USB versions of gparted-live-0.17.0-2-i686-pae booted fine. So, whatever problem was, it seems to have been fixed.

The only minor issues I've found is that the USB version didn't give me the X screen, but the text login screen, and the CD version booted fine until X, but I was unable to use the internet. Tried to configure it manually on ifconfig and editing /etc/resolv.conf, but the lack of the command ping made me unable to test why it was still not working.

Anyway, I'm glad it was solved! smile

If you wish to make a x86_64 release of the same version, I would be glad to test too on both CD and USB.

Best regards.

19

Re: Problems Booting gparted-live-0.16.2-11

Thank you for testing this new image.

I have notified Steven of your positive test results with an eye towards creating testing images of all architectures (i486, i686-pae, and x86_64).

20

Re: Problems Booting gparted-live-0.16.2-11

The version using syslinux 6.03-pre1 is available here:
https://sourceforge.net/projects/gparte … /0.17.0-3/
Please give it a try and let us know the results.
Thanks.

Steven.